BEKENDE WIJNSCHRIJVERS OF WIJNCRITICI
Met een wijnbeoordelingssysteem kan een wijndeskundige/wijnbeoordelaar – zoals een oenoloog, wijncriticus of sommelier – kenmerken van een bepaalde wijn verzamelen, beschrijven, classificeren en vervolgens er een waardeoordeel over vellen ten behoeve van de markt.
Het classificeren van wijn naar smaakbeleving middels een wijnbeoordelingssysteem is daarom iets anders dan het classificeren van wijn door middel van herkomstbenamingen en andere gestelde wettelijke eisen.
De wijnbeoordelingen van de meeste bekende wijncritici wordt steeds belangrijker voor de wijnliefhebber.
Om in de gids te worden opgenomen moeten wijnen een score van 90 punten en hoger behalen. De jury bestaat uit professionals uit de wijnindustrie, waaronder Masters of Wine, Master Sommeliers, sommeliers en wijnjournalisten. Het boek is in het Engels geschreven en biedt een actuele gids voor de beste wijnen die beschikbaar zijn op internationale markten.
Zowel het evenement als de publicatie bevatten een sectie “Wine Without Walls”. Dit richt zich volledig op natuurlijke, sulfietarme, biologische en biodynamische wijnen.
Vinitaly is de grootste Italiaanse wijnshow ter wereld. De beurs begon voor het eerst in 1967 als “Italiaanse wijndagen” en kreeg in 1971 de naam “Vinitaly – International Wine Growing Show”. Het was in datzelfde jaar dat Vinitaly een volwaardige handelsbeurs werd met wijnen uit het hele land het toonde ook apparatuur en producten die worden gebruikt voor het maken van wijn.
Aan het einde van de jaren zeventig begon de show met het hosten van buitenlandse bedrijven die zich ertoe verbonden hadden een deel van de focus te verleggen naar internationale markten. 5StarWines is gemaakt om te voldoen aan deze behoefte aan meer internationale bekendheid van Italiaanse wijnhuizen in het buitenland.
De betekenis van de Druiventrossen (Grappoli):
5/5 BIB Wijnen
4/5 BIB Wijnen
3/5 BIB Wijnen
2/5 BIB Wijnen
= 5 Druiventrossen (91-100 punten): van exceptionele kwaliteit
= 4 Druiventrossen (85-90 punten): van hoge kwaliteit en zeer aanbevolen
= 3 Druiventrossen (80-84 punten): van goede kwaliteit met noemenswaardige karakteristieken
= 2 Druiventrossen (74-79 punten): van gemiddelde/doorsnee kwaliteit zonder noemenswaardige afwijkingen
Hij heeft meer dan 100 optredens op live televisie gemaakt en is de vaste wijnexpert voor BBC Schotland. Zijn schrijven is ook verschenen in de tijdschriften Decanter en World of Fine Wine en de Financial Times of London.
Cannavan was korte tijd een professionele muzikant en daarna een leraar, die de hele tijd een passie voor wijn behield. Terwijl hij als universitair docent werkte, begon hij te schrijven voor tijdschriften en kranten, en werd in 2002 een fulltime wijnschrijver.
Wine-pages.com werd gelanceerd in 1995, wat Cannavan tot een echte pionier van wijn op internet maakte. Naast nieuws, features en vaste rubrieken van een selectie van andere bekende wijnschrijvers, biedt de website ook een gratis online wijncursus aan.
Cannavan heeft ook een jaarlijkse op de consument gerichte wijnbeurs gecreëerd in zijn geboorteland Glasgow – www.festival-of-wine.com – die nu ook wordt gehouden in Edinburgh en Londen. Hij heeft gejureerd bij wijncompetities over de hele wereld en was voorzitter van het proefpanel van de London International Wine Challenge en de Radici Competition in Italië.
Tom Cannavan’s 100-punts wijnscoreschaal:
96-100 – Uitzonderlijk. Een diepgaande wijn die een voorbeeld is van de allerbeste eigenschappen in zijn soort.
90-95 – Uitstekend. Een wijn van hoge kwaliteit die het zoeken meer dan waard is.
85-89 – Zeer goed. Een sterke wijn met echt karakter die zorgt voor een zeer aangenaam drinkgenot.
80-84 – Gemiddeld. Een wijn zonder gebreken, maar zonder onderscheid.
75-79 – Onder het gemiddelde. Een wijn met minstens één opvallend gebrek.
< 75 – Uw tijd niet waard.
Daniele Cernilli (DoctorWine) is een internationaal gerespecteerde en bekroonde journalist, auteur en docent. In 2015 heeft het New York Wine Media Guild hem gekozen in de Eregalerij van hun wijnschrijvers terwijl Decanter hem heeft vermeld als een van “De 50 meest invloedrijke mensen in de wereld van wijn”.
Cernilli was mede-oprichter van het toonaangevende Italiaanse voedsel- en wijnmagazine Gambero Rosso en werd later hoofdredacteur, die toezicht hield op de jaarlijkse Italiaanse wijngids en het tv-programma 24 jaar lang beheerde. In 2011 verliet hij Gambero Rosso om samen met een redactieteam van wijnexperts een tweetalig webmagazine DoctorWine op te starten. Wijnen worden gewaardeerd op een schaal van 100 punten.
In 2015 publiceerde DoctorWine de eerste editie van zijn wijngids, Guida Essenziale ai Vini d’Italia, die voor de tweede editie in het Engels werd vertaald en The Ultimate Guide to Italian Wine 2016 werd genoemd. In tegenstelling tot andere populaire Italiaanse wijngidsen die betrekking hebben op een groot aantal wijnen en wijnmakerijen richt dit boek zich op wat Cernilli beschouwt als “de beste en meest interessante wijnen”.
Voorbeeld:
De oproep voor inzendingen wordt gepubliceerd in de maand januari en de prijsuitreiking vindt plaats in september tijdens het festival Douja d’Or. In een aantal sessies onderzoeken experts en proevers van de ONAV de monsters, die anoniem worden gepresenteerd. In de sensorische analyse wordt het zicht, de neus en de smaak van elke wijn zorgvuldig beoordeeld. De classificatie wordt toegekend aan wijnen die ten minste 85 punten van de 100 scoren. Monsters met een score van meer dan 90/100 komen in de topclassificatie van de Douja d’Or.
Alle geselecteerde wijnen hebben het recht om het label “Premio Douja d’Or” te tonen dat is goedgekeurd door het ministerie van Landbouw, Voedselindustrie en Bosbouw.
The JebDunnuck.com Rating Scale:
96-100 JD:
As good as it gets. These wines reach the peak of my personal scale of quality.
90 – 95 JD:
Outstanding wines. These wines are outstanding for their type and are worth the extra effort to seeking out.
85 – 89 JD:
Good to very good. These offer real character and can be age worthy.
80 – 84 JD:
Barely good to good. While still good, these wines lack character or fail to show a significant number of positive traits. Wines in this category can deliver pleasure, particularly with a meal or in a setting where the wine won’t be the center of attention.
50 – 79 JD:
Undrinkable to Quaffable. Wines rated less than 80 points are not recommended. They will range from undrinkable and flawed to passable.
Voorbeeld:
Voorbeeld:
De betekenis van de Glazen (Bicchieri):
3/3 GR = 3 rode Glazen: Buitengewoon exceptionele wijnen
2/3 GR = 2 rode Glazen:
Voorbeeld:
Philippe Gaillard en François Gilbert begonnen hun gezamenlijke carrière in de publicatie in 1989 als directeur van een collectie voor Presses de la Cité een belangrijke uitgever in Parijs. In 1991 begonnen ze hun eigen wijngidsen en tijdschriften te publiceren. Vandaag is hun werk uitgegroeid tot een internationale wijngerichte multimediagroep met correspondenten die in Frankrijk, Italië, Spanje, China en de VS wonen.
Philippe Gaillard werd geboren in een wijnbouwfamilie in Touraine in de Loire-vallei. Hij studeerde wijnmaken en oenologie en werd later verkoopdirecteur voor de grote Franse wijndistributeur. François Gilbert heeft een doctoraat in de geografie en is een wijnbouwspecialist. Hij was 15 jaar professor voordat hij zich wijdde aan zijn passie voor wijn.
Alle wijnen beoordeeld door het Gilbert & Gaillard-team worden blind geproefd en gemarkeerd volgens de internationaal populaire 100-puntsschaal. Meer informatie over het duo en hun publicaties is beschikbaar op hun website gilbertgaillard.com.
Er wordt beoordeeld met het internationale 100-puntensysteem.
95–100 – Exceptional
90–94 – Excellent
80–89 – Very good
70–79 – Acceptable
60–69 – Unremarkable, but not faulty 50–59 – Not recommended.
Voorbeeld:
De rating is gebaseerd op de internationale 100 punten-schaal, waarbij Andrés Proensa een van de weinigen is die dit ook daadwerlijk doet voor alle prijsklassen door elkaar. Dit wordt vaak bekritiseerd omdat zelfs een wijn van €20 100 punten kan krijgen en een wijn van €100 slechts 85 punten.
Hij verschuilt zich in elk geval niet achter dezelfde gemiddelde scores ergens tussen 88 en 93 punten, welke door andere wijncritici voor 90% van de beoordeelde wijnen gebruikt.
Van zijn hand verschenen inmiddels ongeveer 30 wijnboeken, waaronder De Grote Hamersma, de meest complete wijnjaargids van Nederland en Wijnreis door mijn lichaam, over de positieve effecten van wijn drinken.
Voor de laatste twee boeken werd hij tijdens Gourmand Cook Book Award onderscheiden in Parijs. Daar werd Wijnreis door mijn lichaam uitgeroepen tot ’s werelds beste boek over wijn- en gezondheid. Harold is gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers. In 2013 is hij uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Uit handen van the Wine & Food Association ontving hij in datzelfde jaar de Oeuvre Award voor zijn inspanningen op het gebied van de wijnjournalistiek.
In 2015 werd aan hem de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren die geldt als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving. Eveneens in dat jaar werd hij opgenomen in de Writers Walk of Fame van Boekhandel Scheltema in Amsterdam.
Zijn vrouw Karin verzorgt de recepten bij zijn wekelijkse rubriek in Het Parool. Bovendien is zij eigenaar van Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel in Amsterdam die tevens fungeert als zijn proef- en werkruimte.
Voorbeeld:
Ons doel is om wijnen van over de hele wereld te verkennen en te proeven en terug te rapporteren aan onze lezers met de laatste informatie over onze ontdekkingen om te helpen bij het informeren en helpen bij het vinden van de best mogelijke wijnen.
James Suckling wordt door wijnliefhebbers al jaren als een belangrijk wijnraadgever. De beroemde recensent is chef-proever bij de Europese variant van wijnmagazine Wine Spectator en een van de meest bedreven critici in de wijnwereld.
De Wine Spectator is een van de grootste en belangrijkste wijnpublicaties van Noord-Amerika. De Wine Spectator beoordeeld eveneens volgens het 100-puntensysteem en het proefteam bestaat uit internationaal gerenommeerde wijncritici, hoewel James Suckling, de meest prominente criticus van de Wine Spectator, het magazine verlaten heeft en een eigen website begonnen is. De jaarlijkse top-100 lijst is van grote betekenis, die wijnen zijn in de regel snel uitverkocht.
Voorbeeld:
The JancisRobinson.com Rating Scale:
20 – Truly exceptional
19 – A humdinger
18 – A cut above superior
17 – Superior
16 – Distinguished
15 – Average, a perfectly nice drink with no faults but not much excitement 14 – Deadly dull
13 – Borderline faulty or unbalanced
12 – Faulty or unbalanced
Voorbeeld:
Gardini heeft een column over wijn geschreven voor de populaire Italiaanse krant Gazzetta dello Sport, en in samenwerking met hen een lijst van de Top 100 wijnen ter wereld en een lijst van de beste 50 wijnen onder de $15 genaamd POP-wijn gemaakt.
Hij heeft ook een gids gepubliceerd over Italiaanse wijnen en wijnmakers met Luciano Ferraro, Vignaioli e Vini d’Italia. Gardini is oprichter van de Best Italian Wine Awards (BIWA).
Het verschaft informatie over wijnen uit de gehele wereld en het is altijd op zoek naar nieuwe en verrassende ontdekkingen. Het staat vol met boeiende en leesbare artikelen over de meest uiteenlopende wijnen en wijngebieden, geschreven door bekende wijnjournalisten. Verder worden er per jaar meer dan 6000 (!) wijnen blind geproefd, beoordeeld en beschreven in PERSWIJN magazine.
The score ranges correlate to the following assessments:
96-100 RP:
An extraordinary wine of profound and complex character displaying all the attributes expected of a classic wine of its variety. Wines of this caliber are worth a special effort to find, purchase and consume.
90 – 95 RP:
An outstanding wine of exceptional complexity and character. In short, these are terrific wines.
80 – 89 RP:
A barely above average to very good wine displaying various degrees of finesse and flavor as well as character with no noticeable flaws.
70 – 79 RP:
An average wine with little distinction except that it is a soundly made. In essence, a straightforward, innocuous wine.
60 – 69 RP:
A below average wine containing noticeable deficiencies, such as excessive acidity and/or tannin, an absence of flavor or possibly dirty aromas or flavors.
50 – 59 RP:
A wine deemed to be unacceptable.
Voorbeeld:
Casa Veronelli is de natuurlijke voortzetting van de Veronelli-site, online sinds 1997, om de herinnering aan Luigi Veronelli levend te houden en het immense gastronomische erfgoed te vertellen “van het mooiste land ter wereld”.
Campbell Mattinson, redacteur en uitgever van de site, put uit zijn ervaring als redacteur van James Halliday’s Wine Companion en als oprichter van het Australische Sommelier Magazine. Hij was tot voor kort wijncolumnist voor Sunday Magazine. Hij won de Wine Press Club Wine Communicator Award in zowel 2005 als 2007, en zijn boek ‘Wine Hunter: The Man Who Changed Australian Wine’ uit 2006, won de New South Wales Wine Press Club Wine Communicator Award.
Gary Walsh is de voormalige uitgever van de succesvolle internetsite Winorama en voormalig wijneditor voor Inside Out Magazine. Walsh is van mening dat wijnrecensies het beste zijn wanneer ze worden geschreven ‘met lichtheid en een licht hart, maar een stevige hand’. Hij brengt meer dan twintig jaar wijnproeverij en schrijfervaring naar het Wine Front-team.
Mike Bennie, Editor-At-Large van Wine Front, is een freelance wijnschrijver, journalist en presentator wiens wijncarrière begon in Sydney’s Best Cellars, waar zijn rol als General Manager hem verbond met de hogere regionen van de Sydney wijnwereld. Sinds 2008 is Bennie freelance schrijver en journalist van wijn en dranken, wijnrechter en presentator. Hij is een vaste columnist / schrijver voor het Australische Gourmet Traveler Wine Magazine en is ook wijneditor voor Delicious Magazine. Zijn werk is verschenen in Sun-Herald Style Magazine, Time Out Magazine, Sydney Morning Herald, Wine Business Magazine Australia, Meininger’s Wine Business International, Harper’s en Decanter. In 2013 werd Bennie uitgeroepen tot Digital Wine Communicator of the Year.
Wine Front wijnscores worden gegeven op 100 en elke beoordeling gaat vergezeld van een venster ‘beste drinken’.
Hij heeft een groot aantal artikelen en columns op zijn naam staan en publiceerde twee wijnboeken. Atkin is een geliefd en geestig, soms controversieel spreker en treedt regelmatig op als moderator bij wijncongressen.
Op zijn website timatkin.com (met bijdragen van andere wijnexperts) publiceert Atkin onder meer achtergrondverhalen, verslagen van de stand van zaken in diverse wijngebieden en proefnotities.
Voorbeeld:
In 2014 sloeg hij zijn slag. Hij kon Stephen Tanzer en zijn team van het gerenommeerde ‘International Wine Cellar’ voor zich winnen. Ook de award winning wijnschrijver Ian d’Agata werkt voor Vinous, naast zijn werkzaamheden als wetenschappelijk adviseur bij de VinItaly. Samen met hen kon Antonio Galloni meer wijnen beoordelen.
The Vinous.com Rating Scale:
96-100 VN:
Exceptional. A profound and emotionally moving wine that exemplifies the very best attributes of its kind. These are the world’s great, iconic wines.
90 – 95 VN:
Outstanding. A wine of remarkable personality and breed that is well worth seeking out.
85 – 89 VN:
Excellent. A strong wine with true character that provides highly enjoyable drinking. This is the sweet spot for values and everyday wines that won’t break the bank.
80 – 84 VN:
Average. A wine with no flaws, but no distinction.
75 – 79 VN:
Below Average. A wine with at least one noticeable flaw.
50 – 74 VN:
Not worth your time.
Voorbeeld:
The Wine Enthusiast Rating Scale:
98-100 WE:
Classic. The pinnacle of quality.
94 – 97 WE:
Superb. A great achievement.
90 – 93 WE:
Excellent. Highly recommended.
87 – 89 WE:
Very good. Often good value; well recommended.
83 – 86 WE:
Good. Suitable for everyday consumption; often good value
80 – 82 WE:
Acceptable. Can be employed in casual, less-critical circumstances.
Voorbeeld:
Elk jaar wordt reikhalzend uitgekeken naar de aankondiging van de Top 100 Wijnen en Wijn van het Jaar in november. Voor de meest recente resultatenlijst en waar je de wijnen kunt vinden, zie onze pagina: Wine Spectator Top 100 Wines.
Alle 15 edities van Wine Spectator die elk jaar worden gepubliceerd, bevatten meer dan 400 proefnotities, en in sommige gevallen meer dan 1000. De wijncritici die deel uitmaken van het proef- en beoordelingspanel van Wine Spectator zijn James Laube, Harvey Steiman, Bruce Sanderson, Kim Marcus en James Molesworth. James Suckling schreef tussen 1981 en 2010 voor het tijdschrift.
The Wine Spectator Rating Scale:
95-100 WS:
Classic. A great wine.
90 – 94 WS:
Outstanding. A wine of superior character and style.
85 – 89 WS:
Very good. A wine with special qualities.
80 – 84 WS:
Good. A solid, well-made wine.
75 – 79 WS:
Mediocre. A drinkable wine that may have minor flaws
50 – 74 WS:
Not recommended.
Voorbeeld: